dimecres, 20 de gener del 2010

Sants Màrtirs: Víctor, Pacífic, Justa i Clara

El quart diumenge d’octubre de 1680 van arribar a Manlleu les relíquies dels que van anomenar Sants Màrtirs: Víctor, Pacífic, Justa i Clara. Les va donar, poc abans de morir, el mossèn Miquel Riera; era fill de la població i havia estat mossèn a Torelló i canonge de la catedral de Vic. Aquestes restes sagrades havien estat portades, uns anys abans, pel seu nebot que havia estat a Roma, on un tal Alsucia les hi havia donat.

El lliurament a la parròquia de Manlleu va ser festejada amb actes religiosos i populars i segons la tradició, va tenir lloc el quart diumenge d’octubre d’aquell any 1680. Es va encarregar una artística urna-reliquier de plata i estava dipositada en una de les capelles laterals del temple parroquial barroc anterior a la Guerra Civil espanyola i en un altar que els havia estat dedicat, amb quatre talles que representaven els quatre sants, gràcies a l’aportació econòmica del baró de Canyelles.
Des d’aleshores, a Manlleu, es va continuar celebrant el quart diumenge d’octubre com la Festa del Sants Màrtirs. La devoció i fe en el poder teúrgic d’aquestes relíquies era tal que, segons va escriure Domènec Torrent i Garriga a finals del segle XIX, quan alguna desgràcia climatològica de sequera o pedregada planava sobre Manlleu eren dutes en processó a ermites de la comarca. Aquests actes pietosos, no gens aliens al fenomen de les relíquies, constaven en els goigs escrits pel manlleuenc Dr. Ramon Andreu i Berenguer a meitats del segle XIX. Se'n van fer quatre edicions en les quals només canvien l'orla i els ornaments conservant el gravat central.

Passada la guerra ja no es va recuperar ni l’altar, ni la festa, ni la memòria als quatre sants màrtirs. Consta que es van fer indagacions per recuperar la rica urna-reliquier escampant fotografies per l’entorn però sense cap resposta.

Goigs dels Gloriosos Martirs de Jesucrist Sant Víctor, Sant Pacífich, Santa Justa y Santa Clara, quals Reliquias se veneran en la Parroquial Iglesia de Santa María de Manlleu. Barcelona: Libreria de Sucesores de Font, frente las escaleras de la catedral, [s.d.] (lletra de Ramon Andreu)
Goigs dels Gloriosos Mártyrs de Jesucrist Sant Víctor, Sant Pacífich, Santa Justa y Santa Clara, quals Reliquias se veneran en la Parroquial Iglesia de Santa Maria de Manlleu. Vic: Imp. de la Viuda de R. Anglada, 1906 (lletra de Ramon Andreu)
Goigs dels Gloriosos Mártirs de Jesucrist Sant Víctor, Sant Pacífic, Santa Justa y Santa Clara, quals Reliquias se veneran en la Parroquial església de Santa Maria de Manlleu. Manlleu: Tipografia Manlleuenca ,1924 (lletra de Ramon Andreu)
Goigs dels Gloriosos Mártirs de Jesucrist Sant Víctor, Sant Pacífic, Santa Justa y Santa Clara, quals Reliquias se veneran en la Parroquial església de Santa Maria de Manlleu. Manlleu: Tipografia Manlleuenca, 1929 (lletra de Ramon Andreu)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada