dimecres, 20 de gener del 2010

Àngels de l'Assumpció

Coincidint amb les activitats de 1995, a l’entorn del cinquantenari de la reconstrucció del temple parroquial, també es van editar dues versions d’uns goigs dedicats als àngels de l’Assumpció escrits per Francesc d’Assís Pujol.
La iconografia habitual del misteri de l’Assumpció representa Maria, la Mare de Déu, damunt d’un núvol i empesa per uns àngels que fa camí cap al cel.

La decoració pictòrica, obra del pintor Carles Llobet i Raurich, de la volta del presbiteri del temple, que acompanya la composició de la paret del fons de l’altar major és una gran composició al·legòrica, que representa la glòria celestial en el moment de l’ingrés triomfal de l’Assumpta on un vol d’àngels músics en actitud aclamatòria i d’adoració constitueix la part més alta de la superfície pintada, i produeix l’efecte d’una moguda sardana i els àngels músics que componen la celestial ‘sardana’ estan representats segons els cànons iconogràfics clàssics: homes joves, revestits de vaporosa túnica i amb ales esteses de poderosa envergadura.

Aquesta decoració, amb les altres figures que la composen, emmarquen el retaule pintat simulant una cortina per on sorgeix el grup escultòric de Maria Assumpta. Aquesta obra, va ser realitzada per l’artista Josep M. Camps Arnau amb destí a Santa Maria del Mar del barri de Ribera de Barcelona; va ser feta a imatge de l’escultura barroca de Salvador Gurri que presidia l’altar major de la basílica barcelonina d’abans de 1936. Després que va ser desestimada, per la nova decoració del temple, la seva col·locació a Santa Maria del Mar aquesta va ser adquirida per una delegació manlleuenca que la va ubicar al nostre temple parroquial inaugurant-la el 8 de desembre de 1966. Representa, de forma ben escaient, la imatge de Maria damunt el núvol empès pels àngels que l’acompanyen.

Goigs a llaor del goig dels Àngels de l'Assumpció (lletra i il·lustracions de Francesc d’A. Pujol)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada