dimecres, 20 de gener del 2010

Sant Domènec del carrer de Sant Domènec

A la cantonada del carrer de sant Domènec amb el carrer del Bisbe Morgades hi ha una imatge Localització: carrer de Sant Domènec, cantonada carrer Bisbe Morgades del fundador de l’orde dels dominicans.

Els terrenys on es va obrir el carrer de sant Domènec havien estat propietat dels pares dominics de Tremp, els quals els van vendre amb la condició que s’hi construís una capella en honor del seu sant fundador. L’edifici religiós va durar fins a la Guerra Carlina de 1839. En record d’aquesta promesa ha anat sobrevivint la fornícula que ha passat per diverses ubicacions; la primera va estar situada a la façana de l’antic hospital de Manlleu fundat el 1881.

Anys enrere, pel dia de Sant Domènec, se celebrava una gran festa amb sardanes, castells de foc, i es repartien caramels; amb el temps es va anar perdent la tradició i només en va quedar el rés del rosari, que també va acabar desapareixent.

El periòdic manlleuenc Comarca donava la notícia de l’estrena d’uns goigs amb lletra de mossèn Joan Puntí Collell i que eren musicats pel mestre Jaume Andreu, dedicats a aquesta imatge, durant les festes del carrer d’aquell any. D’aquests goigs només s’ha pogut recuperar (gràcies a la família Pujol-Llagostera) la lletra mecanografiada amb signatura, feta a Barcelona, del mateix mossèn Puntí i amb data del 9 de juliol de 1956.



Goigs de Sant Domènec, patró del carrer del seu nom en la vila de Manlleu (edició mecanografiada amb lletra de mossèn Joan Puntí i Collell, 1956)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada