dimecres, 20 de gener del 2010

Nostra Senyora del Castell

Goigs de Nostra Senyora del Castell que’s venera en l’oratori de Casa Torrent, de Manlleu. Vic: Imp. de Ll. Anglada, 1912

Antigament, les cases de certa solera procuraven destinar una habitació a oratori particular. Era un espai reservat on, amb premís del bisbe, s’hi podia dir missa per al públic familiar. La casa Torrent era un edifici plurifamiliar situat a la cantonada del carrer del Pont i el carrer de Sant Jordi. El seu propietari, Josep Ignasi Torrent i Carulla era una persona molt devota.
Un exemple de la seva religiositat era la peça de marbre amb inscripcions que havia fet col·locar a l’entrada de casa seva; s’hi recordava el fet que, en una processó celebrada el 18 de juny de 1871 amb motiu dels vint-i-cinc anys del pontificat de Pius IX, el Santíssim Sagrament s’hi havia refugiat a causa d’una sobtada ploguda.

Segons diuen els mateixos goigs, la imatge mariana a la qual se’n canten les virtuts rebia devoció a la capella del castell del marquès de Rupit. En quedar en desús aquesta fortificació va ser traslladada a una casa de la població que, aviat, la va substituir per un sant amb més devoció. Aleshores va ser reclamada per la família Torrent de Manlleu que la va acollir a l’oratori de casa seva. Dues estrofes d’aquests goigs en fan referència.

Fotos Xavier Valls i Mas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada