La part baixa del carrer del Pont, des del carrer de Sant Jor4di fins al pont de can Molas, té per patrona la Mare de Déu dels Àngels que es venera a la fornícula situada a la façana de l’edifici número 35 d’aquesta via. Aquesta figura va ser col·locada en un moment imprecís del segle XIX probablement com a prec davant d’una epidèmia de còlera o verola. Primerament es va situar enfront del carrer Horta de Font en una casa que, posteriorment, va ser enderrocada. La nova construcció de la façana va ser especialment pensada per ser presidida per la imatge. Domènec Torrent i Garriga, a finals del segle XIX, la vincula amb el misteri de l’Assumpció. Els veïns van salvar-la de la destrucció de 1936 amagant-la a l’interior de la casa. Va ser recol·locada el 14 de maig de 1939 després de la benedicció a unes instal·lacions improvisades per a l’església parroquial de Santa Maria, que havia estat enderrocada a l’inici de la Guerra Civil; l’acte es va completar amb sardanes i jocs infantils.
La part baixa del carrer del pont té per patrona la Verge dels Àngels i se celebren diversos dies de festa; a finals del segle XIX, segons Domènec Torrent i Garriga, la celebraven per l’Assumpció però ja fa molt que la fan al voltant del 2 d’agost. Ja es llegia el rosari abans de la Guerra Civil i, en la postguerra, va ser un dels primers llocs de Manlleu a fer-se sardanes. Després d’uns anys de no celebrar la festa es va reprendre el 1980. Hi ha sopar popular, xocolatada, el rés del rosari i el cant dels goigs propis, estrenats el 1982, amb lletra de Francesc d’A. Pujol i Escalé i música de Rafael Ramírez i Iborra.
Goigs a llaor de la Mare de Déu dels Àngels que es venera al carrer del Pont de la Vila de Manlleu. Manlleu: Lumen Ausiró, 1982 (lletra de Francesc d’A. Pujol i música del mestre Rafael Ramirez)
Vegeu el cant dels goigs durant la festa de 2005:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada