dimecres, 20 de gener del 2010

Sant Jaume de Vilamontà

L’ermita de Sant Jaume de Vilamontà, situada a un quilòmetre al nord del nucli urbà, es va edificar l’any 1855. Aquesta obra es va dur a terme després que els manlleuencs, superada una mala anyada d’inclemències meteorològiques i una greu epidèmia, decidissin agrair, al sant, la superació d’aquests mal moments. La van dedicar al copatró de la població recordant una altra capella d’origen medieval que aleshores ja havia desaparegut.

Diuen els cronistes de l’època que l’hivern de 1853-54 va ser molt cru i, a l’estiu següent, una epidèmia de còlera va causar molts víctimes. Davant tanta dissort, els habitants de la Manlleu, desesperats per la gran mortalitat que es produïa la malaltia entre els veïns, van fer una prometença o un vot de poble: si la població superava aquest mal pas edificarien, amb els seus esforços, una ermita dedicada a sant Jaume.

Un any després de tanta desgràcia, el 1855, el bisbe de Vic Antoni Palau va beneir el nou recinte sagrat que, des d’aleshores, va ser lloc habitual on s'expressaven les rogatives i precs davant les desgràcies més diverses.

Els goigs més antics dedicats a sant Jaume venerat a Vilamontà són de 1871: La lletra va perdurar dins a principi del present segle. L’any 1886, el manlleuenc Josep Casas i Reig en va escriure uns altres que no van ser perpetuats.

L’any 1955, amb motiu del centenari de l’ermita es van reeditar els goigs originals i, per aquest motius duien l’encapçalament d’ Antics goigs de Sant Jaume Apòstol i van ser impresos a Gràfiques Manlleu. Finalment, l’any 2000, amb lletra de Lluís Badia i Torras, es van imprimir uns goigs nous; són els que es canten actualment i porten el títol de Goigs en Honor de Sant Jaume Apòstol la imatge del qual es venera a la seva ermita de Manlleu.

Goigs del glorios apostol Sant Jaume que se venera en la sua capella de la parróquia de Manlleu. Bisbat de Vich. Vic: Imp. de J. Valls, 1871


Goigs del Gloriós Apóstol Sant Jaume que se venera en la sua capella de la parroquia de Manlleu. Bisbat de Vich. Vic: Tip. Catòlica de Sant Joseph, [s.d.]


Goigs al gloriós Sant Jaume apóstol que es venera en la seva ermita de la parroquia de Santa Maria de Manlleu Bisbat de Vic. Manlleu: Gráficas Manlleu [s.d.]


Goigs del Gloriós Apóstol Sant Jaume que se venera en la sua capella de la Parròquia de Manlleu. Bisbat de Vich

L’any 1928, celebrat la restauració de l’ermita duta a terme, es va editar un llibret titulat: Homenatge de la Vila de Manlleu al apòstol sant Jaume ab motiu de la festa patronal celebrant la restauració de sa ermita de Vilamontà, any 1928. En aquesta publicació s’hi recollien testimonis de la construcció de l’edifici l’any 1855 i altres escrits. Entre aquests, hi ha dos goigs impresos en les seves pàgines:



Antics Goigs en lloança de Sant Jaume apòstol venerat en la seva ermita de la Parròquia de Sta. Mª de Manlleu.
Manlleu: Gráficas Manlleu, 1955


Goigs en Honor de Sant Jaume. La imatge del qual es venera a la seva ermita de Manlleu. Manlleu: [s.n.], 2000 (lletra de Lluís Badia i Torras)




Vegeu el cant d'aquests darrers goigs a l'aplec de 2009:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada