dimecres, 20 de gener del 2010

Immaculada Concepció

La festa de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu és una data celebrada, a Catalunya, des de fa segles. Tot i que aquest dogma no va ser aprovat oficialment per l’Església catòlica fins al 1854, l’antiguitat de la devoció a aquesta figura mariana és constatable en moltes i diverses manifestacions populars festives i artístiques. Per aquesta gran significació, la proclamació del dogma de la Immaculada Concepció va ser molt festejat a les poblacions catalanes; així ho explica el manlleuenc Domènec Torrent i Garriga en referència a la seva població: “en 1855, con motivo de la declaración dogmática de la Inmaculada Concepción de María Santísima se celebraron en Manlleu grandes fiestas cívico-religiosas” i proclama que “quizás ninguna problación del llano [Plana de Vic] se distinguió en tan alto grado sobre el particular ”.

L’antiga devoció per la Immaculada Concepció és fàcilment verificable en la majoria de poblacions del nostre entorn. En diverses llindes de cases construïdes entre segles XVII i XIX es pot llegir, a manera de salutació, les paraules “Ave Maria Puríssima sens pecat concebuda” o una frase per l’estil, en català o castellà. Un exemple és la llinda d’una balconada del manlleuenc carrer de la Cavalleria que conté el text “Sois concebida sin pecado original” i que duu la data de 1853, precisament un any abans que l’Església proclamés el dogma de la Immaculada.

D’aquestes paraules situades a moltes llindes de l’entrada principal de les cases s’explica que la devoció popular va convertir el dogma en fórmula habitual de salutació: “Ave Maria Puríssima” –reduït sovint a un “A Maria!”-, al qual es responia amb un “sens pecat fou concebuda”, mostra de fins a quin punt era assumit per simple memorització un dogma difícil de comprendre.

Goigs a la Puríssima per cantar a la memòria de la definició dogmàtica de la Immaculada Concepció. Vic: Imp. Anglada, [s.a.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada