dimecres, 20 de gener del 2010

Sant Esteve de Granollers de la Plana

L’església de Sant Esteve de Granollers de la Plana es troba dalt d’un turó en el terme municipal de Gurb. Tot i que les primeres referències documentals són medievals, s’ha pogut constatar per troballes arqueològiques que aquest lloc ja havia estat habitat per la tribu ibèrica dels ausetans. Com moltes de les esglésies dedicades a sant Esteve, és molt probable que s’hagués edificat, per primera vegada, en l’antiguitat tardana o època visigòtica.

El lloc de Granollers ja es troba documentat de l ‘any 949 i l’església i les seves funcions parroquials des del 960. El primer edifici va ser reformat i consagrat de nou el 1088.

Cap al segle XVII l’edifici va ser reformat de nou, amb la construcció d’un campanar de torre i la façana del mur de ponent; a finals del segle XIX es va afegir la capella del Santíssim.

El seu terme parroquial inclou, entre d’altres, les esglésies de Santa Maria de Palau, Santa Fe de Vilagelans (en terme municipal de Gurb) i Sant Julià de Vilamirosa (en terme municipal de Manlleu).

Com és habitual en els goigs dedicats a sant Esteve, aquests recorden la seva qualificació de protomàrtir.



Goigs de Sant Esteve, proromàrtir, patró de Granollers de la Plana. Vic: Tipografia Balmesiana [s.a.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada