dimecres, 20 de gener del 2010

Mare de Déu de Sant Miquel de la Guàrdia

L’església de Sant Miquel de la Guàrdia està situada a sudest de Manlleu en terme de Masies de Roda. Antigament estava en arran del camí que anava cap al nucli de Roda de Ter; pel seu topònim, i per la seva situació sobre un meandre del riu, és molt probable que hagués estat una torre de defensa i vigilància.

L’església és documentada des de l’any 1012, mentre que el lloc de la Guàrdia ho era des del 927 i abans del 1050 ja figurava com a parròquia, però aquesta condició la va deixar abans del 1330, ja que aquest any ja consta que no n’era. L’edifici actual es deu a una reforma de 1786.

L’església, tot i la seva dedicació a sant Miquel, tenia una imatge de la Mare de Déu de Gràcia feta d’alabastre. La nota històrica al revers dels goigs, feta per Joan Font i Rius, esmenta que tenia aproximadament un metre d’alçada, tenia l’Infant Jesús assegut al mig de la falda i duia una pinya a la mà dreta. Segons Font, “d’aquesta imatge de la Mare de Déu de Gràcia hom diu que l’any 1936 fou soterrada per tal de salvar-la del perill de destrucció. En desenterrar-la després, hom pogué comprovar que, dissortadament, l’alabastre s’havia descompost, i així s’ha perdut definitivament tan bella escultura”.

Goigs a la Mare de Déu de la Guàrdia que era venerada en l’església de Sant Miquel de la Guàrdia, sufragània de la Parròquia de Sant Pere de Roda de Ter. Bisbat de Vich. Barcelona: Imp. Vda. Guinart (Dibuix d’A. Batllori i Jofre)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada