dimecres, 20 de gener del 2010

Autors de text

Ramon Andreu i Berenguer (1822 – 1850)De la seva producció literària només n’han quedat els primers goigs dedicats a la Mare de Déu de la Font, editats el 1850; també es conserven els goigs dels sants màrtirs Víctor, Pacífic, Justa i Clara venerats a l’església de Santa Maria de Manlleu i del quals se’n van fer diverses edicions el primer terç del segle XX.
Josep Casas i Reig (1836 - ?)El 1886 va escriure el text dels goigs dedicats a Sant Jaume de Vilamontà.

Domènec Torrent i Garriga (1844 – 1921)
A més de ser el primer escriptor manlleuenc en donar referències als goigs editats a la població en el segle XIX, ell mateix va ser autor de la lletra dels goigs dedicats a la imatge gòtica de Nostra Senyora de Gràcia que, fins a la Guerra civil, es va venerar a l’església de Santa Maria de Manlleu.


Ramon Madiroles i Codina (1856 – 1927)Propietari rural agricultor, escriptor i artista aficionat va ser l’impulsor i principal patrocinador del Santuari de Puig-Agut de Manlleu. A partir del periòdic El Far de Puig-agut va transmetre aquest projecte i devoció en forma d’articles i altres escrits entre els quals destaca l’edició, datada de 1886 i reimpresa l’any següent, que es titula ‘Coblas descriptivas del primer temple expiatori en Espanya dedicat al sagrat Cor de Jesús en lo cim de Puig-agut, terme y Parroquia de Manlleu, Torelló y Sant Martí Sescorts. Bisbat de Vich” amb acompanyament musical del mestre C. Candi i els ‘Goigs en lloança del Sagrat Cor de Jesús que’s venera en lo altar Major de Puig-agut’.



Joan Castells i Casas (1902 – 2000)Autor de diverses lletres de goigs, especialment dedicats a advocacions de la vall del Ges pel fet que va residir durant gran part de la seva vida a Torelló. Un inventari superficial presenta alguns exemples de la seva producció:
· Goigs a llaor del naixement de l’infant Jesús que es poden canta en la Missa del Gall.
· Goigs a lloança de Santa Clara d’Assís.
· Goigs a llaor de San Antoni de Pàdua.
· Goigs a Sant Antoni Maria Claret, patró dels filadors.
· Goigs a llaor de Santa Maria de Montserrat que es venera a la parròquia de Montserrat de Torelló (Osona)
· Goigs al Gloriós Màrtir de Sant Feliu, africà, patró de la parròquia de Torelló
· Goigs a Sant Isidre Llaurador, patró de la “Hermandad sindical de labradores y ganaderos” que es venera en l’Església de St.- Feliu de Torelló (Bisbat de Vich)



Mn. Joan Puntí i Collell (1886 – 1962)
Juntament amb la seva activitat de sacerdot, va fer classes de català al Col·legi del Carme de Manlleu i va fer d'organista a l'Església de Santa Maria. Va combinar els seus coneixement de música amb de l’escriptura i literatura. Precisament, la vàlua de la seva producció literària li va permetre guanyar, el 1918, la Viola d'Or i Argent dels Jocs Florals de Barcelona.
Entre la seva participació en la confecció de goigs cal destacar la lletra dels dedicats a la Mare de Déu de la Font de Manlleu, estrenats el 1929, els Goigs de Sant Josep Oriol (Barcelona), de 1947, i els dedicats a la capelleta de sant Domènec, en el mateix carrer que en porta el nom a Manlleu, estrenats el 1956.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada