La dedicatòria permet classificar els goigs segons la tipologia teològica, a més d’un grup completament aliè a la connotació religiosa.
El contingut combina el caràcter laudatori –destacant les excel·lències del personatge lloat- amb els precs i peticions adreçats a l’ajuda de la figura divinitzada al qual s’adrecen.
Els goigs celestials
Goigs a Crist
Dedicats a la figura de Crist o a algun aspecte de la seva vida. S’hi inclouen els que són dedicats a la Santíssima Trinitat, els que versen sobre algun episodi de la seva vida des del naixement a la Passió i la Creu; finalment s’hi inclouen les diverses advocacions relacionades amb Nostre Senyor com el Sagrat Cor.
Goigs a la Mare de Déu
Els goigs van néixer com a cançons de lloança a la Mare de Déu que, aviat, van derivar cap a una voluntat de pregària.
Generalment es poden classificar segons les diferents advocacions marianes: a la Mare de Déu del Roser, a la Mare de Déu de Gràcia, a la Mare de Déu del Remei....
I segons la localització geogràfica de la devoció, especialment en el cas de les marededéus trobades: a la Mare de Déu de Tagamanent, a la Mare de Déu de Rocaprevera, a la Mare de Déu dels Munts i altres marededéus trobades.
Goigs a santes i a sants
Segons els noms, responen a tot el catàleg del santoral cristià, ortodox o heterodox, i en canten diversos aspectes com la seva vida, formes i descripció del seu martiri, les propietats per a la qual són invocats i invocades.
Segons el lloc de devoció ja sigui per la dedicació del temple parroquial, d’alguna capella o ermita i per la possessió d’una relíquia.
Altres misteris
Són goigs relacionats amb diversos misteris religiosos com ara la Santíssima Trinitat, el Santíssim Sacrament o el Sepulcre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada